Fujitsu dezvolta un nou sistem de ghidare in interiorul cladirilor

de: Alexandru Puiu
03 07. 2012

Incercand sa ajute un numar foarte mare de utilizatori, cu probleme de vedere si nu numai, Fujitsu, impreuna cu Institutul Japonez pentru Tehnologia Comunicatiei si Informatiilor, a dezvoltat un sistem bazat pe comunicatii in banda ultra larga (UWB – Ultra Wideband).

Pornind de la un smartphone, o serie de senzori si un PC, in teorie, lucrurile par suficient de simple incat sa vedem acest sistem si in realitate in urmatorii ani. Intregul sistem de localizare este controlat de un PC care se conecteaza la o serie de statii amplasate pe marginea camerei. Utilizatorii se conecteaza la respectivul sistem folosind smartphone-ul din dotare, aleg o zona, iar in secunda urmatoare sunt ghidati cu instructiuni locale cu privire la modul in care sa ajunga in respectiva zona. In acest stadiu de dezvoltare, sistemul foloseste un smartphone Fujitsu Arrows X LTE F-05D, o solutie cartografica construita pe Android 2.3, plus emitatoare infrarosu ce opereaza pe banda ultra larga.

Desi ideea nu este noua, Google Maps oferind in cateva contexte ghidaje in interiorul cladirilor, solutia celor de la Google nu este foarte fiabila in interior din cauza faptului ca foloseste tehnologia GPS – o platforma cu un grad de eficienta scazut cand nu va aflati sub cerul liber. NICT si Fujitsu  sunt atat de mandri de sistemul lor, incat garanteaza o precizie de minim 30 de centimetri, pe langa faptul ca timpul de raspuns lipseste cu desavarsire.

In ceea ce priveste scenariile de utilizare, pe langa ajutorul evident pe care l-ar aduce persoanelor cu probleme mari de vedere, un astfel de sistem ar putea fi de un real ajutor daca este implementat in muzee sau biblioteci.